SZÜLETÉSNAP - Recenziók

Könyveskertünk.hu

„Nehéz a könyvről úgy írni, hogy átadhassam mindazt a tudást, amit a mű rejt magában. Mert bizony rejt, és mint az emeletes születésnapi torta szintjeit tortavágáskor, ugyanúgy kell lebontani ebben az esetben is a rétegeket a történeten belül. A fenti hasonlat pedig nem véletlen, ugyanis ezek tudatában lehet csak értelmezni az Írónő által felvázolt cselekményt, emberi sorsokat és szereplőket (…) az Írónő kiválóan rávilágít azokra a negatív tulajdonságokra is, hogy Mi emberek mennyire felszínesek vagyunk és milyen könnyen tudunk ítéletet mondani mások felett. Felnyitja a szemünket, hogy „a szomszéd fűje mindig zöldebb” és hasonló mondatoknak nincs sok értelmük mert a teljes igazságot ismerve jövünk rá, hogy a szomszédnak az a bizonyos füve nemhogy zöldebb, hanem egyenesen egy sárga kóró.”

expertin blog

„Szénási Krisztina viszont nagyon jól ismeri a lélek titkait, és azt is, hogy a szavaknak és gesztusoknak milyen ereje van. Habár csak pár óra telik el a regény cselekménye szempontjából, kívül-belül megismerjük mind a 15 szereplőt, akik számára sorsfordító a születésnapi parti. Valami mindenkiben megváltozik, és már sosem lesz ugyanaz, mint előtte. De ne gondoljunk itt nagy drámára vagy komoly feszültségre, arról szó sincsen. Csupán egy családi összejövetel zajlik le, ahol beszélgetnek egymással a rokonok és az ünnepelt is mond pár kedves szót. A Születésnap nem a pergő eseményeivel és váratlan fordulataival, hanem a mélységével nyűgözi le az olvasót.”

könyvkritikák.blog.hu

Szénási regényében épp ez az igazán különleges és egyedi: ugyan az egyes szereplők gondolatait kétszer 6-8 oldalon keresztül olvashatjuk, mégis, egy egész élettörténet bontakozik ki előttünk. A figurákban könnyedén magunkra, családtagjainkra, barátainkra ismerhetünk, hiszen mindannyiuk ábrázolása meglehetősen hiteles és emberi. Problémáik, gondjaik hétköznapiak, és bár a történetben ezek nem kerülnek feloldásra, jelen esetben nem is ez a cél. A szerző csak egyetlen gondolatot ültet el hősei fejébe, amely miatt megváltozik azok életfelfogása, vagy az adott helyzethez való hozzáállása, és aminek következtében többségük meglepő döntésre szánja el magát.

olvasói visszajelzések

"Szénási Krisztina Születésnapja sodró, magával ragadó olvasmány. A könyv közepéig azt érezhetjük: mi jöhet még? Azután már várjuk: mi jön még? S óhajtjuk: milyen jó lenne, ha valaki a szereplők közül mondana, megtenne vagy legalább gondolna a korábbiakról valamit. A figurák különlegesek, ugyanakkor átlagosak, mindenki megtalálhatja saját személyiségét bennük. Amit mondanak hiteles, és elgondolkodtató. Modern nyelvezet, aktualitásukat soha el nem vesztő megközelítések, jó szerkezet. Egy első könyvesről ennyi jót írni, lehet, hogy sok is. Ám az, mindenképpen erénye a könyvnek, ha az olvasó várja a második regényt a szerzőtől."
Hajnal József
író, újságíró
„A Születésnap számomra a változás lehetőségéről szól, arról, hogy hathatunk egymásra. Segítőként is hitet adó egy kitalált, ugyanakkor nagyon is valóságos történetben több szemszögből is rálátni, hogy egy-egy őszinte mondat, önmegmutatás, a hétköznapinál mélyebb megnyilatkozás milyen beláthatatlanul, kiszámíthatatlanul és észrevétlenül indíthat el felszabadító, előrevivő folyamatokat mások lelkében.”
Antall Gabi
életvezetési tanácsadó
FA-Szénási_Krisztina-400
Meglepett a könyv. Könnyed, de még is mély mondanivalója van. Volt hogy hangosan nevettem, de volt ahol a könnyeimmel küzdöttem. Bizonyos szereplőkben magamra ismertem… Nem is a cselekmény, hanem a szereplők belső monológjai, gondolatai az ami megfog, lebilincsel. Mindenkiről megtudunk valami, és ezzel egy kicsit átérezzük a problémáikat. Az első benyomás után más szemmel nézünk rájuk. A leírás alapján, egy nagyon könnyed egyszerű történetre számítottam, de ez több volt annál! Ez az írónő első könyve, de nálam biztos hogy nem ez lesz az utolsó. Már várom a következőt!
Moly olvasó

olvasói képek

kacskaringó - Recenziók

magyar szerzők könyvei

Szeretem, ha úgy érzem, hogy „Igen! Ez a könyv nekem szól!”, Krisztina regényénél pedig maximálisan ezt éltem át. És ez persze nem azért van, mert hasonló gondjaim lennének, mint a főszereplőnek, de valahogy mégis át tudtam érezni a helyzetét. Együtt sírtam, együtt nevettem vele, és ezt itt szó szerint kell érteni!

Aurora Lewis Turner írónő

életem morzsái

Fiatal csajok életét követhetjük nyomon a diplomaosztót követő 7 évben. Rögtön eszembe jutott, hogy nekem is vannak L, E, B, V nevű barátnőim, akiktől ugyan távol sodort az élet, ám egy Facebook emléknek köszönhetően nyáron újra megtaláltuk egymást. Ma rájuk is írtam a könyv olvasása után. Szénási Krisztina regényének sorait iszom, s már megint itt-ott magamra ismerek.

Ez a könyv rólunk, fiatal nőkről szól, s nekünk íródott.

olvasói visszajelzések

„Nagyon megszerettem a csajokat, minden ami megtörtént velük az maga a nagybetűs ÉLET feketén-fehéren. Semmi hum-buk, semmi leányálom, semmi királyfi fehér lovon. Ízig-vérig a fiatalság előnye és hátulütője. A kapcsolatok mélysége, és a lila köd megélése leplezetlenül, őszintén, mellébeszélés nélkül. Mondanom se kell a vége felé annyira megríkatott, hogy le kellett tennem kicsit megemészteni a történteket. Ha szerencsétlenségemre nem zár be a héten a könyvtár, már ma elindultam volna a következő könyvéért. Nagyon várom, hogy azt is elolvassam. Egy újabb magyar gyöngyszemre bukkantam Krisztinával úgy érzem.”
Nagyon tetszett, az elejétől a végéig az egész. Minden szereplőt megkedveltem (na jó, talán pár fiú kivételével), nagyon tetszett, hogy a lányok sem tökéletesek...hogy mindenki hibázhat, és azok helyrehozhatóak... Szerintem tökéletesen bemutattad a mai fiatal felnőttek életét, azok előnyeivel és hátrányaival együtt... és örülök, hogy a végére mindenki megtalálja a helyét Szerintem az írással Te is megtaláltad!! Várom a következő könyvedet is!
Kohl Ramóna
olvasó

olvasói képek

Szénási_Krisztina-Kacskaringó-Olvasóikép
Szénási_Krisztina-Kacskaringó-olvasói_kép1

olvasói visszajelzések

Küldd be Te is véleményed!

Legyél az elsők között, aki megosztja véleményét a Megbízom benned ÚJ regényemről, de bármelyik másik írásomról is örömmel veszem a visszajelzésed! 

Nem kötelező megadnod.
Adataidat semmilyen módon nem tárolom, hírlevél vagy egyéb marketing célra nem használom fel.