Lifelong learning, a jövőd megalapozója

A jövő kompetenciáit vizsgálva, egyre gyakrabban bukkan fel a Lifelong Learning, azaz az élethosszig tartó tanulás fogalma; az a képesség, hogy időről időre képesek legyünk új ismereteket elsajátítani, illetve a meglévő készségeinket fejleszteni.

Rohamosan fejlődő világunkban egyre több, főként technikai eredetű eszköz, folyamat, információ bukkan fel, amelyet el kell sajátítanunk, miközben mind a magánéletünket, mind a munkahelyünket egyre inkább átformálja a digitalizáció. 

Én az Y generációhoz tartozom – az én szüleimnek még elegendő volt arra felhívni a figyelmet, hogy hogyan kerüljek el potenciálisan veszélyes embereket, helyzeteket, és hogy ne menjek el idegenekkel cukrot enni. Most a mi generációnk vált szülővé, nevelővé, és nekünk már arra az ismeretlen, sokszor megfoghatatlan fenyegetésre is fel kell készítenünk gyermekeiket, amely a virtuális térből leselkedik rájuk. Mindezt úgy, hogy nem ritkán a gyermek maga sokkal jobban benne van ebben a világban, mint mi magunk. Hogyan alakíthatnánk a jövőjüket felelősséggel, ha nem fordítunk figyelmet arra, hogy velük együtt fejlődjünk, tanuljunk?

Life long learning - Szénási Krisztina blogja

A munkahelyi átalakulás még szembeötlőbb. Dolgoztam olyan munkahelyen, ahol egyszerre használtuk a legmodernebb, távolról is elérhető archiválási technikákat, és iktattunk fontos procedúrákat papíralapon, kinyomtatva. Nem kérdés, hogy melyik módszer a hatékonyabb; hosszú távon csak azok a vállalatok maradhatnak fent, amelyeket képesek alkalmazkodni a digitális forradalomhoz. Ugyanakkor, meg kell őriznünk a cég alapértékeit is, és végig kell kísérnünk a dolgozókat a gyakran igen nehéz változási folyamaton.

Azt jelenti mindez, hogy folyamatosan, egész életünkben tanulnunk kell valamit? Újra és újra be kell ülnünk az iskolapadra, ahogy tettük azt már kisgyermekként, és folytattuk, ha a felsőoktatást is beleszámítjuk, 15-17 éven keresztül? Sosincs vége annak, hogy mindig úgy érezzük, kevés, amit tudunk, mert elszalad mellettünk a világ, és már nem értjük gyermekeinket, vagy újabb fejlesztendő területeket fedezünk fel a szokásos céges teljesítményértékelőben?

Life long learning - Szénási Krisztina blogja

A jó hír az, hogy a Lifelong Learning nem feltétlenül egyenlő a tanulással, vagy a klasszikus oktatással. Természetesen az oktatás is lehet az élethosszig tartó tanulás egyik eleme, de ugyanígy lehet az egy új munkakör, egy új hobbi, egy utazás, egy kiállítás, vagy éppen egy blog olvasása. 

Minden, amit befogadunk, minden tapasztalat, amit szerzünk, többé tesz bennünket, és egyre alkalmasabbá tesz minket arra, hogy fejlesszük azokat a készségeinket, amelyek segítségével legyűrjük az elénk táruló nehézségeket. Így számomra az élethosszig tartó tanulás egy döntéssel kezdődik: úgy döntök, hogy nyitott vagyok a világra, és mindenre, amit az nyújtani tud. Így nem csak egy sikeresebb, hanem egy sokkal boldogabb élet alapjait fektetem le.

Ha érdekel, hogyan tudod felébreszteni a fejlődésre iránti vágyadat, vagy motiválni munkatársaidat a változásra, keress bátran! Ajánlataimért kattints a gombokra!

Vélemény, hozzászólás?