“Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel”- Kaizen a mindennapokban

Az ezermérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik, mondta Lao-Ce kínai filozófus. Amint ezt tudatosítjuk, bátrabban vághatunk neki az élet kisebb-nagyobb kihívásainak.

Korábbi cikkemben írtam a kaizen filozófia szerepéről és alkalmazhatóságáról a projektmenedzsmentben. A fokozatos, lépésenkénti, kiegyensúlyozott változás azonban nem csak az üzleti élet kiváltsága lehet, hanem magánéletünké is. 

Egyszerre egy lépés

Sokszor jelölünk ki magunknak időben távoli, nagy célokat, amelyeket aztán túl elérhetetlennek érzünk. Ez frusztráló tud lenni, olyannyira, hogy törekvéseinket sokszor kudarcnak éljük meg, míg végül fel is adjuk őket. Ugyanígy hiba az is, amikor nem látjuk a fától az erdőt, azaz a távoli, jövőbe rejtett célra fókuszálva elfelejtjük megélni a mindennapokat. Sőt, mivel az élet nem áll meg, és zajlanak körülöttünk az események, változások érnek bennünket, így még gyakran az is megesik, hogy végül már nem is arra vágyunk, amire korábban, és ha ezt elfelejtjük tudatosítani, hamis álmokat kergetünk majd egész életünkben.

Ezért fog téged sokkal boldogabbá tenni az, ha egyszerre csak egy lépésre koncentrálsz: mindig a következőre.

Adjunk időt változásnak!

Azt gondolhatnánk, hogy amikor belevágunk egy számunkra kedvező kimenetelű folyamatba, pl. fogyókúra, karrierváltás, költözés, dohányzásról történő leszokás, az csupa kellemes, felemelő érzéssel jár majd együtt. Az emberi psziché azonban nem így működik. Valójában arra vagyunk kódolva, hogy minden változást potenciális veszélyként érzékeljünk, és agyunk ennek megfelelően reagál. Magyarul, félünk és aggódunk, és még ha el is értük a kívánt célt, pszichésen is utol kell érnünk magunkat, hogy elfogadjuk az új helyzetet. Ezért segít ha, amennyire tőlünk telik, hagyunk időt magunknak.

Lássuk az elért eredményeket

Már a projektvezetés kapcsán is hangsúlyoztam korábban, mennyire fontos, hogy mindig lássuk, hol tartunk, mely feladatokat pipálhatjuk már ki. Ennek nagyon erős motivációs szerepe is van. Nincs jobb érzés, mint útközben megállni egy pillanatra, és visszatekinteni, mi mindent teljesítettünk már. Ne feledjük, hogy minden apró lépés számít. Legyünk hálásak azért, amit már elértünk.

Minden nap számít

A kaizen valójában egy spirituális tanítás, a keleti életvezetés alapja, amely szerint mi is irányíthatjuk az életünket. Segít megbecsülnünk azt, amink van, és hozzájárul ahhoz, hogy örömmel telve, a Jelenben élhessünk. Akár arra van szükségünk, hogy kiegyensúlyozottabban vezethessük mindennapjainkat, akár arra, hogy új megközelítésből oldhassuk meg a felmerülő problémákat, a kaizen iránymutatást ad számunkra.

Egyetlen tett is megváltoztatja a világot

Ha fenti gondolatmenetet magunkévá tesszük, egy újfajta szemlélettel tekinthetünk a világunkra. Minden cselekedet, amit eddig halogattunk, minden apró tett, amiről eddig azt gondolhattuk, nincs jelentősége, új értelmet nyer. A címadó Teréz anya idézet nyomában, ne habozzunk hát megtenni azt a pici jót, ami önmagunknak vagy másoknak örömet okoz!

Ajánlott irodalom: Maurer, Robert: Kaizen – Változz félelem nélkül. Budapest, Kulcslyuk Kiadó, 2017.

Vélemény, hozzászólás?