Itt van az ősz, itt van újra: a változás jegyében

A szeptember mindig remek alkalom a rendszerezésre, lomtalanításra, újratervezésre. Nézzük meg közelebbről, életünk mely területeit érdemes ilyenkor számba venni.

Szeptember hava sokunk életében jelent fontos mérföldkövet. Véget ér a nyári feltöltődés ideje, újra elindul az iskola, vár bennünket a sok munka, az új kihívások. Sok kedves barátom gyermeke ment idén először iskolába, ez a gyermek és családja számára is egy új korszak kezdete. A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, a szüret, az őszi szántás-vetés ideje, ha úgy tetszik, ilyenkor gyűjthetjük be mi is azon magvak eredményeit, melyeket az év első felében elvetettünk. Környezetünk változás előtt áll, hamarosan itt a tél, a visszavonulás ideje, így nem csoda, hogy urbánus életünkben is mérföldkő a szeptember. Ez a döntések hava. Ilyenkor tesszük fel a kérdést, hogy mi az, ami értéket képvisel az életemben? Mire van még szükségem, mi visz engem tovább? Mi az, ami már nem táplál, amit eltávolíthatok a mindennapjaimból?

Amikor ezzel a szemlélettel közelítünk az élet kérdéseihez, megkönnyítjük a dolgunkat. Amint feltesszük magunknak a kérdés: miért? (tartom meg ezt a ruhát, vállalom ezt a munkát, készítem ezt a kimutatást, viszem a gyermekemet ebbe az iskolába), letisztulnak a cselekedeteink mögött rejlő valódi szándékok. Motivációink ismeretében könnyebben hozzuk meg döntéseinket, és vágunk bele rég halogatott változtatásokba.  Ez az agilis gondolkodásmód veleje.

Íme néhány terület, amelyben hasznát vehetjük az ebben az időszakban rejlő energiáknak:

Otthon és lakókörnyezet

Nézzünk körül alaposan közvetlen környezetünkben. Biztos, hogy minden a helyén van? Minden tárgyra szükségünk van? Kiszolgálja az életterünk a mi szükségleteinket, vagy épp ellenkezőleg, mi állunk lakóhelyünk szolgálatában? Bátran dobjuk ki, amiből nincs hasznuk, ami csak a helyet foglalja, csináljunk teret annak, amire valós igényünk van!

Ruhatár

Sok hölgy (és férfi) gyenge pontja a gardróbszekrény. Nem ismerek senkit, akinek ne lenne olyan ruhadarabja, amit már évek óta nem hordott, de nem meri kidobni, hátha belefogy/belehízik, újra divatba jön. Még gyakoribb, hogy meg is feledkezünk arról, mi lapul a szekrényünk mélyén. Akkor meg minek tartogatni? Gondoljunk bele: nem lenne jobb reggelente csak azon ruhadarabok közül válogatni, amelyekben valóban jól érezzük magunkat?

Kapcsolatok

Mindig egy tanulságos feladat végig venni ismerőseink listáját, és feltenni a kérdést: vele miért tartom a kapcsolatot? Döntésem ez a kapcsolat, vagy csak a megszokás vezérli? Mit tesz hozzá ez az ember az életemhez? Vigyázat: olykor igazán felkavaró felismerésekre juthatunk!

Karrier és fejlődés

Jó helyen vagyok, jó helyre tartok? Mi a célja annak, amit csinálok? Ebben a hónapban jellemzően rengeteg képzés kerül meghírdetésre: érdemes ezek közül mazsolázni, és itt az ideje annak is, hogy végre jelentkezzünk arra a kurzusra/tanfolyamra/táncórára/sportórára/rajzszakkörre, amivel már régóta szemezünk!

A sort még folytathatnám a végtelenségig – az életünknek számos szegmensében tudunk profitálni ebből az időszakból. Ha félünk a változásoktól, akkor se csüggedjünk, mert ez természetes érzés: viszont elég egyszerre csak egy lépést megtenni, és ahogy haladunk az úton, úgy leszünk egyre bátrabbak is!

Lehet ezt tanulni? A válasz: igen! A WIFI Hungária szervezésében megrendezésre kerülő Agilis szemléletmód a gyakorlatban tréningen arra teszek majd kísérletet, hogy felkészítsem a résztvevőket  a változásokra, amelyeket elősorban az üzleti-és projektéletben, nem mellékesen pedig a mindennapjaikban is felhasználhatnak majd. 

Sikeres, harmóniában és eredményekben gazdag őszi időszakot kívánok mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?